divendres, 24 de setembre del 2010

Ara fa 100 anys




"Les Aventures extraordinàries d’en Massagran i la continuació les Noves aventures d’en Massagran, escrites per Josep Maria Folch i Torres i il.lustrades per Joan Junceda, van aparèixer ara fa cent anys.

Publicades per entregues com a suplement del setmanari En Patufet van suposar una renovació absoluta de la literatura infantil i juvenil catalana.

A diferència de la literatura infantil majoritària, Josep Maria Folch va optar per escriure una novel.la d’aventures, seguint els models europeus, però, amb una particular i original aportació: la visió humorística. Així, subtitulà la seva obra “Història detallada de les trifulgues, peripècies i desoris d’un noi de casa bona” i va inaugurà un nou gènere: les aventures festives.

La comicitat de personatges i situacions fou, sens dubte, un element clau de l’èxit de la novel.la més enllà de l’àmbit de la literatura catalana i, també, de la seva pervivència al llarg dels anys.

L’èxit del personatge es plasmà en l’edició publicitaria dels cromos que acompanyaven els productes de la casa Ametller (19--), tant en castellà com en català.

Després del parèntesi de la guerra civil espanyola en Massagran torna a ser present tant al teatre (les aventuras de Mazapán, 19--) com posteriorment amb la serie de comics obra del fill de l’autor Ramon Folch i Camarasa i el dibuixant Madorell que tornà a fer conegut el personatge (1982-1989). El personatge també arriba a l’audiovisual de la mà de tv3 l’any 19--.

Finalment, per commemorar els 50 anys de la revista En Patufet, es féu l’adaptació teatral de les seves aventures estrenada a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya (2004)

En la celebració del centenari, l’exposició que podeu veure us convida a descobrir o a retrobar, des de la comicitat i la ironia, la història d’en Massagran, “un noi de casa bona”, “eixelebrat i bromista”, que va aconseguir portar a terme les seves fal.leres de veure “països nous, gent estranya, costums ignorats”.

La literatura humorística de Josep Maria Folch i Torres

El model literari inaugurat per en Massagran, les aventures festives, va ser usat reiteradament per Josep Maria Folch en forma de novel.les i de narracions curtes, entre d’altres En Camacurt pel món (1913), La fortuna d’en Pere Virolet (1915), Les heroïcitats d’en Macatxumí (1915-1916), Les famoses aventures d’en Napbuf (1916) i, especialment, L’extraordinària expedició d’en Jep Ganàpia (1922) la millor i més elaborada mostra de les possibilitats humorístiques i paròdiques del gènere. L’èxit del model i del personatge d’en Massagran, doncs, va perdurar al llarg del temps fins al punt que vint-i-cinc anys després, els lectors van celebrar l’aniversari amb una nova novel·la de Josep Maria Folch, Les formidables aventures d’en Pere Fi (1934), escrita expressament per commemorar l’efèmeride.

Josep Maria Folch no va reduir l’ús del registre humorístic a la literatura d’aventures. També l’assajà sobre un altre model: la literatura detectivesca i de misteri. Així, recuperà un dels seus personatges, en Bolavà, caçador i aventurer, i el convertí en el protagonista de la versió còmica de Sherlock Holmes. En Bolavà detectiu i En Bolavà al país dels xinesos accentuen la paròdia i ens presenten una mostra original de l’humor de l’absurd.

A mesura que Josep Maria Folch diversificava la seva producció infantil i juvenil, amb la incorporació de nous models narratius que satisfeien les expectatives d’un públic que creixia però continuava llegint En Patufet, la literatura humorística va anar perdent el protagonisme que tenia des de 1910 i acabà per convetir-se en un producte adreçat als lectors més joves. Curiosament, la literatura més transgressora tenia en els infants el seu públic preferent"

Fundació Folch i Torres




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada